Circle K satsar extra på elbilar i sommar – med kortbetalning och snabbare laddare

Circle K har bara på ett år tredubblat sitt nätverk med snabbladdare för elbilar. Närmare bestämt så har 280 laddpunkter öppnats under året. Nu kommer man bland annat underlätta genom att utrusta snabbladdarna med betalkortsterminaler och bygga snabbare laddare med effekter på upp till 400 kW.

Under sommaren kommer man prioritera uppgraderingen av stationer som är välbesökt under sommaren, de så kallade ”sommarstationerna”. Men målet är att alla snabbladdare kommer erbjuda kortbetalning innan slutet på detta året.

– Vi satsar hårt och kommer ha betalterminaler ute i hela stationsnätet innan året är slut. Det är hela två år före lagkravet, som säger att alla nya laddare över 50 kW måste ha detta samt att alla äldre laddare ska vara uppdaterade senast 2027. Vi gillar att ligga före, helt enkelt, säger Jenni Alterling, Senior Manager E-mobility på Circle K.

En undersökningen som Circle K genomfört visar att elbilister är nöjda med sitt köp av elbil. Hela 86 procent är nöjda, och dessutom anser man att det är lätt att hitta publika laddare att använda längs vägarna. Undersökningen som är gjord av Kantar Media visar däremot att efterfrågan på fler riktigt snabba laddare är stort. Nästan hälften av elbilsägarna (46 procent) tycker att det finns för få riktigt snabba laddare längs vägen.

– Förr var fokus på antal laddare som ställdes ut, nu är det minst lika viktigt med vilken effekt som laddarna har. Vi har länge byggt laddare med minst 300 kW, och de laddare som vi installerar nu är på hela 400 kW. Det betyder att de även är redo att ta hand om de nya bilarna som kommer ut på marknaden, vilket ligger i linje med vår strategi att bygga laddare som fungerar här och nu men som även håller för framtidens elbilar, berättar Jenni Alterling.

Circle K har som långsiktigt mål att få ner laddtiden till under 10 minuter. Dessutom ska tillgängligheten vara god, och man planerar för fler laddpunkter per station för att minska köer. Idag erbjuder Circle K snabbladdare vid 120 av sina stationer. På senare tid har Circle K också satsats på laddning för tunga fordon, och har nu landets största nätverk designat för det ändamålet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.