Circle K: Det finns gott om snabbladdare, nu måste laddhastigheten upp

Pressbild: Circle K.

Det är inga problem att hitta laddare längs vägarna, det säger elbilsägare i en undersökning genomförd av Kantar Media på uppdrag av Circle K. Däremot efterfrågas fler riktigt snabba laddare och ett större fokus på kortare laddtider för att möta framtidens krav.

Endast 19 procent av de tillfrågade oroar sig över att inte hitta laddning längs vägen som ett argument emot att skaffa en elbil. Frågar man elbilsägarna anser 18 procent att det är svårt att hitta laddare och 46 procent tycker inte att det är ett problem alls.

– Det har länge fokuserats på att utbyggnaden av el-laddning går långsamt, vilket inte stämmer längre. Även om vi gärna sett att den både gått och gick snabbare, närmar vi oss faktiskt den geografiska täckning som behövs för att effektivt kunna ta sig över hela landet med elbil. Frågan framöver kommer därför snarare att handla om kapacitet och laddhastighet, säger Jenni Alterling, Senior Manager E-mobility på Circle K.

Något som däremot efterfrågas är fler laddare med högre laddningshastigheter. I undersökningen svarade 46 procent att de anser att det finns för få ultrasnabba laddare längs vägarna.

– Vi har alltid sagt att vi bygger framtidssäkrade laddplatser, och undersökningen styrker vår strategi om att bara bygga ut med högsta tillgängliga laddkapacitet. Vi tog beslut för flera år sedan att bara sätta ut laddare med 300kW och nu bygger vi enbart laddare på 400 kW. Lägre effekt kommer helt enkelt inte motsvara kundernas behov framåt, fortsätter Alterling.

Circle K vill minimera risken för köer, och få upplever köer visar undersökningen. Hälften uppger att de inte upplever några problem alls med köer. Men genom större stationer och högre laddningseffekter kommer det bli möjligt att få ner tiden vid stationerna – och därmed minska risken för köer.

– Vi vill få ner laddtiderna från 30-50 till 5-10 minuter. Det, tillsammans med att vi erbjuder många laddplatser på våra stationer för att minska köer, är avgörande för att framtidens bilister snabbt ska kunna ta sig längre sträckor och undvika väntetid för laddning, avslutar Alterling.

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 3–14 mars 2024. Totalt intervjuades 1020 personer i åldern 18–79 år, som har/kör elbil eller hybrid. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.