Ett antagande om att tunga lastbilar som kör lång rutter inte skulle vara lönsamma att elektrifiera har fått forskare vid Chalmers Tekniska Högskola att räkna på påståendet. Resultatet överraskar forskarna.
– Jag är själv förvånad, säger doktoranden Johannes Karlsson som tittade på ett scenario där tunga lastbilar kör mellan Helsingborg och Stockholm med data från ett verkligt åkeri. Forskarna jämförde två olika batteristorlekar och två tänkbara priser på snabbladdning.
El-lastbilen med det mindre batteriet behövde snabbladdas på vägen men möjliggjorde tyngre last. Medan den eldrivna lastbilen med det stora batteri inte behövde ladda på vägen utan endast vid åkeriets egna depåer, men å andra sidan blev lastkapaciteten mindre.
I studien räknade forskarna på ett dieselpris på 1,20 euro (14kr) per liter och priset på snabbladdning till 0,17 euro (1,99kr) per kilowattimme respektive 0,40 euro (4,67kr) per kilowattimme i det dyrare räkneexemplet. Priserna är utan moms.
− Med rätt batteristorlek bör det i många fall vara möjligt att elektrifiera de tunga lastbilarna så att kostnaden blir densamma eller lägre jämfört med om lastbilarna drivs av en dieselmotor, berättar Johannes Karlsson.

Kollegor Anders Grauers, docent vid institutionen för elektroteknik på Chalmers flikar in:
− Vi har visat att man kan elektrifiera en tung fordonsflotta på ett konstadseffektivt sätt. Det bör kunna leda till att företag verkligen vågar satsa på en omställning. Ekonomiska incitament brukar innebära att förändringar kan gå snabbt, och vår studie är realistisk för många transportuppdrag, säger Anders Grauers.
Slutsatsen forskarna drar är att eldrivna lastbilar kan vara mer kostnadseffektiva än dagens diesellastbilar. En anledning till konkurrenskraften hos elektriska långdistanstransporter är att de har ett högt batteriutnyttjande och kan laddas under obligatoriska raster.
Kommentera