Centerpartiet vill slopa ”dyra avgiften” när samfälligheter bygger elbilsladdare

Foto: andreas160578/Pixabay

Försäljningen av elbilar ökar snabbt och el är nu det populäraste drivmedlet bland nya bilar i Sverige. För att möta den snabba ökning vill Centerpartiet se större satsningar på laddare till elbilar. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Utvecklingen vi ser är fantastisk. Nu måste vi se till att även människor som bor i gles- och landsbygder har chansen att vara en del av den gröna omställningen. Idag saknas tyvärr möjlighet att ladda sin elbil i många områden, inte minst i de norra delarna av Sverige, säger Annie Lööf.

Centerpartiet vill ge ytterligare stöd till Trafikverket för att stötta utbyggnaden av laddinfrastruktur. Trafikverket har sedan tidigare fått 150 miljoner kronor att dela ut i stöd till de som bygger snabbladdare på speciellt utpekade platser. Nu vill de se en satsning på 100 miljoner kronor för att fortsätta täppa till ”vita fläckar” på kartan.

Slopa kostnaden för samfälligheter

Centerpartiet lyfter också frågan om att göra det enklare för samfälligheter att satsa på egna laddpunkter. Där vill Centerpartiet slopa kostnaden för att få tillstånd att bygga laddstolpar vid en samfällighet.

Det kan i dag kosta uppemot 100 000 kronor att få en så kallad ny förrättning av Lantmäteriet, noterar Aftonbladet.

– Fler laddstationer i hela landet och enklare hemmaladdning. Det är investeringar som behövs för att underlätta för alla som väljer att köra en elbil, avslutar Annie Lööf.

Centerpartiers förslag för fler laddmöjligheter i hela landet:

  • Gör det enklare och billigare för samfälligheter att installera laddmöjligheter.
  • Satsa ytterligare 100 miljoner kronor under två år för att Trafikverket ska kunna förbättra laddinfrastrukturen på gles- och landsbygd, genom etableringsstöd för snabbladdstationer.
  • Ge möjlighet till stöd till driften av snabbladdstationer på gles- och landsbygd.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.