Centerpartiet vill ge 100 000 i miljöbilsbonus – och straffa bensindriften

Bensinbilarna står idag för en tredjedel av Sveriges utsläpp. Centerpartiets Annie Lööf menar att det behövs en ändring för att det ska bli enklare och billigare att köra grönt. Det ska göras med en bonus på upp till 100 000kr.

För de som köper en elbil, snål laddhybrid eller vätgasbil – med ett koldioxidutsläpp på högst 40 gram per kilometer skulle det innebära en bonus på 100 000kr. Men även bilar som  laddhybrid, gashybrid eller etanolbil, med en relativt låg utsläppsnivån på 41 till 80 gram per kilometer kommer få en bonus på 50 000kr.

För att finansiera bonusarna kommer bilar med högre utsläpp. Så som diesel- eller bensindrivna SUV:ar med högre utslpp över 121 gram per kilometer tvingas betala en avgift på upp till 50 000 kronor vid bilköpet.

Centerpartiet anser att det är viktigt att inte straffa bilägandet, för bil är något som är nödvändigt för många, utan istället vill man påverka typen av bil man väljer att äga.

– Vi vill se en miljöpolitik som fungerar med livspusslet. Idag är transportsektorn en av de största miljöbovarna. Vårt förslag innebär att den som väljer en elbil får 100 000 kronor i rabatt, säger Annie Lööf.

 

Svenska Dagbladet har en intervju med Annie Lööf.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.