Kinesiska batteritillverkaren CATL vill bygga en anläggning för att återvinna gamla elbilsbatterier i Europa. Materialen i batterier är dyrbara, och värda att ta vara på menar CATL som vill säkerställa en cirkulär ekonomi.
Återvinningen måste också ske lokalt, därför kan det också bli aktuellt med flera anläggningar runtom i Europa. Tyskland och Ungern pekas av media ut som potentiella platser i en första satsning.
– Jag kan inte avslöja var, men vi överväger att etablera återvinningsstationer, inte bara en, utan många i Europa, kommenterar Ni Jun, Chief Manufacturing Officer på CATL.
Det högre fokuset på återvinning går i linje med nya EU-direktiv som klubbades igenom under förra månaden, och innefattar alla typer av batterier. Inte bara de i elbilar.
– Vårt övergripande mål är att bygga upp en starkare återvinningsindustri i EU, särskilt för litium, och en konkurrenskraftig industrisektor som helhet, vilket är avgörande för vår kontinents energiomställning och strategiska oberoende under de kommande årtiondena. Dessa åtgärder kan bli ett riktmärke för hela den globala batterimarknaden, kommenterar Achille Variati, italienskt ledamot i Europaparlmentet.
Det nya EU-kravet dikterar att minst 50 procent av litiumet i batterier ska återvinnas till 2027 och 80 procent till 2031. För kobolt, koppar, bly och nickel är nivån 90 procent till 2027 och 95 procent till 2031.
Återvinner redan i Kina
CATL har redan återvinningsverksamhet i Kina. Där kan man idag återvinna mer än 99 procent av den nickel, kobolt och mangan som används i batteritillverkarens batterier. Återvinningsgraden för litiumet är högre än 90 procent.
Batterigiganten levererar idag batterier till flera biltillverkare. Dessa inkluderar Tesla, Volkswagen, Toyota, BMW, Volvo, Hyundai, Kia, Honda, Xpeng, Li Auto, Nio och Fisker.
Återvinning i Sverige

Liknande återvinningssatsningar pågår också i Sverige. Bland annat bygger Stena Recycling en anläggning i Halmstad där mer än 95 procent av materialet i ett utdömt batteripaket ska återvinnas.
Reportage: Läs mer om Stena Recyclings satsning i Halmstad här.
Kommentera
Kommentarerna omfattas inte av sidans utgivningsbevis.