CATL siktar på elflygplan med 300 mils räckvidd 2027

CATL som är en av världens största tillverkare av batterier till elbilar säger sig nu har gjort stora framsteg med batterier som passar till helelektriska flygplan. Batteritillverkaren har framgångsrikt testat batterierna i ett civilt eldrivet flygplan.

Inom elflygsprojektet använder CATL ett batteri man döpt till Condensed Battery med en energitäthet på upp till 500 Wh/kg i en enda cell, dubbelt så mycket som energitäthet i dagens bästa elbilsbatterier.

– Företaget har framgångsrikt provflugit ett 4-tons civilt elektriskt flygplan och förväntar sig att släppa ett 8-tons civilt elektriskt flygplan 2027 till 2028, berättar CATL:s ordförande Robin Zeng.

Elflyget som man vill lansera runt 2027 kommer att klara en flygsträcka på mellan 200 till 300 mil. Det handlar inte om några jumbojetar i detta första steget utan om mindre flyg med ett 20-tal sittplatser.

Flygsträckan är ändå tillräcklig för att förbinda hela Skandinavien med inrikesflyg utan mellanladdningar. Eller för att flyga hela vägen från Köpenhamn till Mallorca.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.