CATL lanserar LFP-batteri som kan laddas med 400 km räckvidd på 10 minuter

Nya Shenxing-batteriet från CATL.

Batteritillverkaren CATL har under dagen presenterat sina senaste framsteg inom batteriutveckling. Det genom lanseringen av det nya LFP-batteriet ”Shenxing”. Ett batteri där paradgrenen är snabbladdning.

Shenxing-batteriet ska kunna ladda på med 400 kilometer i räckvidd på endast 10 minuter. Det inom intervallet 20 till 80 procent. Det framgår inte hur stort batteriet är (i kWh) men som fulladdat ska det ge en körsträcka på 700 kilometer på en laddning.

Det fina med LFP-batterier, där LFP står för litium-järnfosfat, är att de är fria från kobolt och andra dyrbara mineraler. Det ger batterier som är billigare att producera. Dessutom är de också betydligt tåligare än alternativet NMC.

Det nya batteriet ska också uppvisa extrem snabb laddning över ett brett temperaturområde. Enligt CATL kan batteriet fortfarande ladda från 0 till 80 procent på 30 minuter vid tio minusgrader. Även prestandan vid effektuttag (acceleration) ska inte påverkas av ett kallt batteri.

Batteriets namn ”Shenxing” kommer från en gammal kinesisk fras som prisar hastighet. Det ska representera det som det nya batterigenombrottet betyder: ”Den här produkten ska skapa ett värde för den vanliga människan, och komma ut på marknaden snabbt”.

Serieproduktionen av det nya batteriet ska starta innan slutet på det här året. Leveranserna till de första kunderna startar sedan under kvartal ett 2024. Vilken som blir den första biltillverkaren att använda batterierna framkommer inte. Men både Tesla, Volkswagen, Ford och Zeekr är några av bilmärkena som använder CATL:s batterier idag.

Wu Kai, chefsforskare på CATL.

– När elbilskonsumenter går från att vara early adopters till vanliga konsumenter måste vi göra avancerad teknik tillgänglig för alla och göra det möjligt för alla att njuta av innovationens framsteg. Framtiden för batteriteknologin måste alltid pressas till den globala teknikgränsen såväl dra nytta av de ekonomiska fördelarna, sa Dr. Wu Kai, chefsforskare på CATL vid lanseringen.

En repris av lanseringen går att se i videospelaren nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.