Byton och Aiways – två kinesiska elbilar som snart når Sverige

Kina är en av världens största elbilsmarknader och elbilen har länge haft en betydande roll i landet. Från Kina har det sprungit upp många tillverkare, som också tagit sikte på att etablera sig i västvärlden, med blandat resultat.

Två tillverkare som dock nu är riktigt nära är Byton och Aiways. De båda tillverkarna lanserar varsin mellanstor SUV på den europeiska marknaden nästa år.

2020 Byton M-Byte

Den kinesiska uppstickaren Byton fokuserar fullt ut på att erövra Europa med elbilen M-Byte. Planen är att lansera elbilen till 2020. Målpriset är €45 000 för instegsmodellen.

M-Byte kommer erbjudas i två batteriutföranden, med ett batteri på 72 kWh och ett på 95 kWh. Den kommer också erbjudas med bak- respektive fyrhjulsdrift med en motor som ger 200 kW, respektive en effekt på 300 kW. De respektive modellerna klarar 0-100km/h på 7,5 och 5,5 sekunder. Båda har en topphastighet på 190km/h. Elbilen ska kunna snabbladdas till 80% på 35 minuter.

Modellen utmärker sig också med sin enorma mängd skärmar som tillverkaren valt att utrusta bilen med. Bara på bilden nedan ser vi hela fem stycken, inklusive de på ratten och mittkonsolen. Som sagt 2020 är tanken att Byton ska gå att beställa i Sverige.

2020 Aiways U5

Aiways ser ut att slå Byton med bara ett fåtal veckor. Man har redan i form av ett styrkeprov kört ett gäng prototyper hela vägen från Kina till Europa. I april 2020 kommer de första ägarna i Nederländerna, Schweiz och Danmark få sina U5.

Vid lanseringen kommer U5 endast finnas tillgängliga som en leasingmodell. Senare kommer elbilen i andra utföranden, inklusive en modell du kan köpa – priset för denna är dock inte klart men Aiways siktar på under €40 000.

Räckvidden för U5 utrustas med ett batteripaket på 65 kWh, som ska ge en räckvidd på 503 km. Genom en förhöjd leasingavgift kan du få installerat ett extra batteripaket i golvet i bagageluckan som ska ge en boost på 120 km.

Bilen kommer vara utrustad med funktioner för automatisk kökörning, adaptiv farthållare och automatisk parkering. Bilen håller sig automatiskt uppdaterad med senaste mjukvaran.

Den är utrustad med vad Aiways kallar ”AI-teknik” och ska bland annat känna igen föraren, genom ansiktsigenkänning och ställer därefter in bilens inställningar efter föraren och kan till exempel spela dennes favoritlåtar. Genom bilens app kan du styra klimatanläggningen, hålla koll på att dörrar och fönster är stängda. Den kan också nyttjas för att övervaka omgivningen kring bilen med hjälp av bilens kameror och hjälpa dig hitta bilen om du tappar bort den.

Byton och Aiways är två uppstickare som kommit långt i sina planer på att nå Europa. Det är också två tillverkare som troligtvis kommer klara en lansering. Resten är sedan upp till konsumenten.

Om vi ska vara ärliga, så finns det ju ytterligare en kinesiska utmanare som också tagit klivet och det är Geely. Med Polestar som levererar en utmanare till Tesla Model 3 sommaren 2020 samt Volvos lite, enligt många för dyra XC40 som kommer hösten 2020.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.