Byton är en smart elbil från Kina

Byton är den kinesiska uppstickaren på elbilsmarknaden. Målet är ett leverera en prismässigt konkurrenskraftig SUV, med priser som startar strax under 400 000 kronor. De flesta bilarna ska börja rulla ut i Kina under nästa år och 2020 i Europa och USA.

Bilen kommer att komma i två modeller, med ett batteripaket på 71kWh som ska ge 40 mil och en långräckviddsvariant med ett batteripaket på 95kWh som ska ge upp till 52 mil räckvidd. Du kommer också kunna välja mellan bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift.

Smart, lyx och underhållning

Bilen kommer vara utrustad med smart teknik, och innehålla bland annat kommunikationssystem, stora pekskärmar, biometrisk identifiering och röststyrning. Bilen kommer automatisk identifiera vem det är som kör bilen, och kommer att justera säten, speglar, klimat och ljudprofil därefter.

Sedan har vi elefanten i rummet, den gigantiska skärmen som inte går att missa. Skärmen är en del av bilens, vad man kallar digitala lounge. Här ska du eller din passagerare kunna interagera, ta del av video, kalendrar och hälsodata.

För att kunna nyttja den stora skärmen som är 1,25 meter bred är bilen också självkörande till nivå 3 vid lanseringen, och senare nivå 4 med en mjukvaruuppdatering.

Dela laddning med Tesla

Byton har ambitioner, och vill närma sig Tesla, enligt BBC. Byton vill nyttja Teslas snabbladdare. Experter tror att det är föga troligt att Tesla vill släppa sitt nät av snabbladdare, såvida Tesla inte väljer att leva upp till sin altruistiska image.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.