Byggstart: Snabbladdare med kortbetalning och tydligt pris hos OKQ8

Pressbild: OKQ8

Nu tar OKQ8 de första spadtagen i bygget av sitt nätverk av snabbladdare. Målsättningen är att bygga Sveriges största nätverk med supersnabbladdare. Totalt ska 800 laddpunkter fördelas över 300 bemmanade stationer i hela landet fram till 2026.

OKQ8 har tidigt kommunicerat att det måste vara lika enkelt att ladda elbilen som det är att tanka en bil med förbränningsmotor. Det innebär enkel betalning och ett tydligt och transparent pris.

Vid sina stationer kommer OKQ8 därför erbjuda flera olika betalalternativ. Det innebär betalning med vanligt bankkort, OKQ8-kort eller en app. Oavsett betalningsform så ska det inte tillkomma någon extra kostnad för kunden, förtydligar OKQ8 i ett pressmeddelande.

– Vi vill säkerställa en väl fungerande laddinfrastruktur för alla, till ett konkurrenskraftigt pris. Genom att sätta upp kortterminaler möjliggör vi för kunden att på ett enkelt sätt betala direkt vid laddstolpen, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

I linje med ministerns önskan om enklare laddning

Energiminister Anders Ygeman har under ett års tid krävt enklare betalning för elbilsladdning. Hans önskan är att leverantörerna ska komma överens tillsammans, annars kan det bli tal om lagstiftning. OKQ8:s satsning tyder på att man håller med:

– Om fler svenskar ska välja el kräver det att vi samarbetar för att stärka laddinfrastrukturen och göra det enkelt att ladda. Det är en stor uppgift som kräver att så många aktörer som möjligt bidrar. Vår önskan är att säkerställa en laddinfrastruktur som alla har tillgång till, och där du enkelt kan betala efter förbrukning direkt vid stolpen – med eller utan specifika laddkort, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

Här byggs de första nya snabbladdarna

I höst kommer OKQ8 att öppna snabbladdare på åtta stationer i Sverige och under 2022 tillkommer snabbladdare på ytterligare 30 stationer. Varje snabbladdare har två laddpunkter med CCS-kontakt och en totaleffekt på 150 kW.

De första stationerna i Sverige öppnar i:

  • Sollentuna (Emblavägen)
  • Örebro (Västhagagatan)
  • Hägersten (Kontrollvägen)
  • Tystberga (Sillekrog södergående)
  • Ödeshög (Liljekonvaljsvägen)
  • Kungsbacka (Energigatan)
  • Huskvarna (Grännavägen)
  • Bäckebol (Transportgatan).

Från start kommer det vara möjligt att betala med Visa- eller Mastercard. Till företagskunder kan OKQ8 erbjuda ett speciellt drivmedelkort. Först under tidigare delen av 2022 hoppas OKQ8 kunna erbjuda betalning med samtliga OKQ8-kort.

De 800 laddpunkterna över de 300 stationerna som hela projektet avser byggs i samarbete med Skellefteå Kraft. Satsningen sträcker sig även in i Danmark med ytterligare snabbladdare. OKQ8 och danska Q8 har ett gemensamt mål att upprätta minst 400 stationer och 1 100 laddpunkter med snabbladdare i de två länderna senast 2026.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.