Byggstart för lyxiga elbilen Cadillac Celestiq – kunderna får bokstavligen vara med och bygga

Cadillac har som mål att omdefiniera amerikanska lyx i den amerikanska bilindustrin. Det ska man göra genom den nya elbilen Cadillac Celestiq. Nu kommer biltillverkarna att starta produktionen av den exklusiva modellen.

Det gör man genom att bjuda in de första kunderna som beställt en Celestiq till att göra sina desginval. Men det handlar inte om att välja fälgar, färg, eller klädseln i en enkel konfigurator. Varje Celestiq är nämligen handbyggd med material, inslag och detaljer helt efter kundens egna önskemål.

Cadillac Celestiq är långt ifrån gratis. Men vad slutpriset på varje bil blir är direkt avgörande utifrån de val som kunden gör. Men Cadillacs marknadschef Melissa Grady Dias berättar att grundpriset för den ”blanka målarduken” startar på 340 000 dollar, motsvarande ungefär 3,6 miljoner kronor.

Så utöver de egna designvalen inkluderar Celestiq ett batteri på 111 kWh vilket ska ge en räckvidd på 483 kilometer (EPA). I bilen sitter en dubbla uppsättning motorer med en totaleffekt på 447 kW (605 hk) vilket ska ta fordonet från 0 till 100 km/h på 3,9 sekunder. När det kommer till snabbladdning ska det vara möjligt att ladda med upp till 200 kW.

De första leveranserna kommer sedan att starta i början på första kvartalet av 2024 i USA. Om Cadillac Celestiq kommer till Sverige och Europa återstår att se. Men i det här sammanhanget är det säkert upp till kunderna – är någon villig att betala för det så viker sig nog inte Cadillac.

I grunden bygger Cadillac Celestiq på GM:s nya elbilsplattform Ultium. Den sitter i flera bilar från koncernen och inkluderar allt från GMC Hummer EV till nya ”folk-elbilen” Chevrolet Blazer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.