Bygger om klassiska hundkojan Mini till lyxig elbil

Brittiska David Brown Automotive har specialiserat sig på att bygga om och restaurera den ikoniska småbilen Mini. Ett av de senare tilltagen är företagets konverteringar av fordonet till eldrift som då får namnet Mini eMastered. Lite vitsigt, eftersom företagets tidigare konverteringar hette ReMasterd.

På utsidan har företaget valt att bevara så mycket av originalutseendet från 1959 som möjligt. En del nymodigheter som LED-ljus kan ändå avslöja att det är något nytt och modernt på intåg.

Bland andra nymodigheter är större fälgar på 12-tum, vilket är två tum större än originalet och bilen har också blivit två centimeter bredare. För en sista finish är karossen också handmålad. Men trots de exteriöra förändringarna så ser bilen ändå väldigt tidsenlig ut.

Interiört har bilen däremot fått en rejäl uppgradering, med nya material och komfortförbättringar. Allt har blivit betydligt mer ombonat och exklusivt. Nyckellös insteg och start, luftkonditionering, servostyrning och en skärm på sju tum med Apple CarPlay och Android Auto är några av nymodigheterna.

Även bagaget har blivit ordentligt ombonat och klätt på insidan i exklusiva material.

Mini eMastered är utrustad med ett batteri på 18,8 kWh vilket räcker till att köra 177 kilometer. Motorn har en effekt på 72 kW (97 hk) och toppfarten är 148 km/h. 0 till 100 km/h klarar bilen på 8,5 sekunder, en sprint som originalet behövde 27 sekunder för att klara av. Bilen saknar snabbladdning, men kan laddas fullt med AC-laddning på tre timmar.

– Från den enkla, ikoniska formen till morgondagens helelektriska, utsläppsfria drivlina, eMastered kommer att köra dig in i framtiden med stil och komfort, skriver David Brown Automotive om modellen.

Men om det ska smaka så kostar det också. David Brown Automotive har vett att ta betalt för sin skapelse, och begär motsvarande 1,66 miljoner kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.