BYD uppdaterar Dolphin, billigaste elbilen blir vassare

I Kina utmanar BYD med att pressa priserna rejält på elbilar. En av produkterna är den kompakta elbilen Dolphin som är en av de billigaste elbilarna som fortfarande klassificeras som personbil.

Dolphin får sig nu en ordentlig uppdatering och blir betydligt vassare. Bland annat kommer den erbjudas med ett större batteri på 60 kWh som ska ge en räckvidd på 520 kilometer, enligt generösa körcykeln CLTC.

Parallellt med det kommer man också erbjuda ett batteri på 45 kWh och en räckvidd på 420 kilometer. Båda batterierna är så kallade LFP-batterier, fria från fördyrande kobolt och nickel.

Nya Dolphin har tre olika motoralternativ. Insteget får en motor på 70 kW och tar bilen från 0 till 50 km/h på 3,9 sekunder. Dey kraftfullaste motoralternativet mer än fördubblar effekten till 150 kW och göra samma sprint på 3,5 sekunder. Mellan de två nivåerna erbjuds också ett alternativ med en motor på 130 kW.

I Kina kostar BYD Dolphin från 145 000 kronor. Dolphin var märkets bästsäljande elbil under 2023, men har under året sett en sjunkande försäljning. En uppdatering kan därför vara välbehövlig.

Huruvida när den uppdaterade BYD Dolphin kommer till Sverige framkommer inte. Den tidigare generationen Dolphin är sedan tidigare presenterad i Sverige med ett grundpris på 369 000 kronor. Men leveranserna har inte startat.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.