BYD lanserar en riktig elbil för 129 000 kronor i Kina

Kina är hemlandet för billiga elbilar. Här går det att lägga vantarna på en elbil för allt mellan 20 000 till 80 000 kronor. Men det handlar kanske ändå inte om någon komplett bil i de lägsta nivåerna utan något som mer kan liknas vid en mopedbil.

Men inte långt över 100 000 kronor-strecket går det nu att lägga vantarna på en BYD e2 Honor i Kina och detta får faktiskt betraktas som en komplett bil med fem sittplatser och bagageutrymme. Dessutom erbjuder den alla sorters bekvämlighet som man idag förväntar sig av en modern bil.

Interiören har en modern avskalad design med fokus på en central pekskärm på 10,1 eller 12,8 tum beroende på utrustningsnivå. Skärmen kan dessutom rotera. Bakom ratten finns en liten förardisplay på 8,8 tum. Bilen ska också ha stöd för röststyrning och trådlös mobilnyckel

Priset startar på imponerande 129 000 kronor. Då får man något som stämmer ganska väl in på Volkswagen ID.3:s mått. BYD e2 mäter 4260 mm på längden, 1760 mm i bred och 1530 mm på höjden och med en hjulbas på 2610 mm.

Bland siffrorna nämner BYD en räckvidd på 405 kilometer, men då ska det sägas att det är enligt den kinesiska generösa körcykeln CLTC. Motoreffekten är på milda 75 kW (94 hk). Standard är också värmepump för bättre effektivitet o kallare klimat.

Bland spännande ny teknik som letat sig in i bilen finns V2L, med möjlighet att mata ström ur batteriet genom en kontakt. Det för att driva annan elektrisk utrustning med en maximal effekt på 3,3 kW.

Även om BYD e2 kanske inte kommer till Sverige eller Europa i en närtid är det här ändå en tydlig markering från den kinesiska tillverkaren. Alla segmenten ska elektrifieras, och dessutom ska alla en dag ha råd att köpa en elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.