Brittiska Lunaz konverterar klassiker till elbilar – senaste skapelsen är en vacker Jaguar XK120

Lunaz konverterar gamla klassiska bilar till elbilar. På en kunds begäran har nu det brittiska företaget restaurerat och konverterat en 1952 Jaguar XK120 till elbil.

Utöver en ny elektrisk drivlina är stora delar av interiören rekonstruerad med nya moderna och hållbara material. Bland annat är textilerna vävda från återvunna fisknät och plastflaskor.

Det Lunaz nu visar upp är en riktigt läcker elbil som kombinerar ny teknik med en respektfullt omarbetade interiör. Det är inget dussinarbete som Lunaz utför – en konvertering av denna modellen hos den exklusiva verkstaden kostar från 4,3 miljoner kronor.

– Våra bilar förkroppsligar originalets anda. De är makalösa i sin prestanda och enkla i sitt dagliga användande. Att blåsa nytt liv i dessa tidlösa mästerverk representerar livsviktig ingenjörskonst i dess renaste bemärkelse, förklarar Jon Hilton, VD på Lunaz.

Lunaz avslöjar sällan något om den tekniska prestandan på modellerna de konverterar och inte heller för denna senaste skapelsen som i veckan lämnades över till kunden.

En del tidigare konverteringar från Lunaz har varit utrustade med en dubbla uppsättning elmotorer som kunnat leverera en maximal effekt på upp till 280 kW (375 hk). Räckvidden ska matcha den vi ser hos dagens elbilar. Det kan ge en indikation på vilka prestandanivåer Lunaz siktar in sig på.

Trots att man satt in en hel del ny teknik i bilarna man konverterar så bevarar man det ursprungliga utseendet. Bland den moderna tekniken finns allt från servostyrning, moderna stötdämpare och bromsar till AC och Apple CarPlay.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.