Brittiska AutoExpress utser Hyundai IONIQ 5 till årets bil: Oslagbar på tre punkter

En av Storbritanniens största biltidningar AutoExpress nominerar årligen bilar till sin egna utmärkelse ”New Car Awards”. De nominerade bilarna tävlar sedan om prestigefyllda priser i olika kategorier.

Den mest prestigefyllda kategorien är ”Årets Bil” och här knep Hyundai IONIQ 5 förstaplatsen. Dessutom vann IONIQ 5 tre andra kategorier: Årets företagsbil i mellanklassen, årets premium-elbil och årets designpris.

IONIQ 5 utmärker sig på flera fronter, skriver tidningen. Först ut är designen, helt olika något annat du ser på vägarna idag, men utan att vara konstig. Interiört är den en succé, där man verkligen nyttjat fördelarna med den elektriska drivlinan för att skapa en limousinerymlig interiör med bra benutrymme och en behaglig ljus loungemiljö.

AutoExpress hyllar också komforten under färd. Till skillnad från andra moderna bilar har man inte fokuserat på en sportfokuserad körkänsla. Istället rullar IONIQ 5 mjukare och mer avkopplande. Det gör den till en utmärkt långfärdspendlare.

Det absolut bästa är dock den elektriska drivlinan i sig, enligt AutoExpress. IONIQ 5 har använt teknik som annars bara funnits i elbilar med det dubbla priset. Tidningen hyllar valet av 800-voltssystemet som möjliggör hög prestanda, bland annat en av marknadens snabbaste snabbladdning. Med det största batteriet på 73 kWh levererar hela 480 kilometer i räckvidd och en lagom prestanda. 0-100km/h gör den på tillräckliga 5,2 sekunder.

Allt paketerat inom en vettig prislapp, avslutar tidningen. I Sverige kostar bakhjulsdrivna IONIQ 5 med det stora batteriet från 499 900 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.