Bristfällig studie påstår dubbelt så stor risk att bli påkörd av elbil

Dagens snackis lär bli att man löper en dubbelt så stor risk att bli påkörd av en elbil än en bil med förbränningsmotor. Det är vad som kablas ut i en uppsjö av medier genom nyhetsbyrån TT idag. Medierna jublar så klart över klickraketen, men studien som nyheten baserar sig på har en stor brist.

Den brittiska studien har tittat på 96 000 olyckor mellan 2013 och 2017 i Storbritannien där fotgängare har blivit påkörda av en personbil. Vid totalt två procent av fallen var en el- eller hybridbil var inblandad.

Proportionerligt till den totala vagnparken innebär det 5 olyckor per 16 miljoner körda mil för el- och hybridbilarna jämfört med 2,5 olyckor med bensin- och dieselbilar inblandade.

Stor brist i studien

Det kan säkert stämma för just tidsperioden 2013 och 2017. Men bristen i studien ligger i en lagändring som gjordes 2014. Från och med 1 juli 2019 måste nya eldrivna bilar ge ifrån sig ett ljud i låga hastigheter (under 20 km/h).

Systemet kallas för AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) och varnar för körriktning och ökande eller avtagande hastighet. Vid hastigheter över 20 km/h tar däckbuller över och då behövs systemet inte.

Den brittiska studien är alltså baserat sin slutsats på gamla elbilar som inte är utrustade med den teknik som redan finns framtagen för att undvika det beskrivna scenariot. AVAS är även lag på elbilar och elhybrider i Storbritannien.

På inget vis är alltså studien tillämpar på den absoluta majoriteten av den eldrivna fordonsflottan som finns i världen idag eller som kommer säljas framöver. Den oroväckande slutsatsen som studien drar är att man vill uppmana till att ”denna risken måste mildras när regeringar fasar ut bensin- och dieselbilar”.

Den stora bristen med studien är alltså att problemet som man belyser redan är löst. Nu skapar man bara en oro, och bidrar till att sprida falsk information om elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.