Bonus till elbilar och el-MC ska locka tillverkare till Indonesien

Foto: Kindel Media.

Det är inte bara västvärlden som storsatsar på elbilar genom ekonomiska incitament. Nu har Indonesien i Sydostasien presenterat planer på ett omfattande program för att boosta försäljningen av eldrivna fordon i landet. Dessutom hoppas man kunna locka till sig investerare och producenter.

Programmet som startar om två veckor kommer att täcka försäljningen av 200 000 eldrivna motorcyklar och 35 900 elbilar. Dessutom kommer det finnas stöd för att konvertera 50 000 bensindrivna motorcyklar till eldrift.

För den som köper en eldriven motorcykel eller konverterar en sådan kan en bonus på 5000 kronor bli aktuell. Bonusen kommer att betalas ut direkt till återförsäljaren eller tillverkaren.

– Vi slutför förhandlingar med två stora globala biltillverkare. Vi hoppas att denna nya policy kommer att göra vår position mycket starkare än tidigare, sa Luhut utan att namnge företagen, kommenterar ministern Luhut Pandjaitan till Reuters.

Genom att öka försäljningen av eldrivna fordon i landet hoppas myndigheterna att locka till sig både tillverkare av elfordon, men också batteritillverkare och andra underleverantörer.

Landet sitter på stora nickelreserver, vilket är ett viktigt material i batterier. En inhemsk produktion av elbilar eller elmotorcyklar skulle vara ett positivt inslag i landets industri.

Förra året nådde elbilsförsäljningen i Indonesien två procent. I samband med införandet av bonusen i år väntas försäljningen öka till fem procent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.