Bonus på bonus: Halva priset på Tesla Model 3 i vissa delar av Kalifornien

Foto: Tesla

Subventioner gör elbilar riktigt billiga på vissa håll i delstaten Kalifornien. Det skriver det amerikanska bilkonsumentföretaget Kelley Blue Book som lyfter fram Tesla Model 3 i sitt räkneexempel.

För den med helt rätt förutsättningar är det möjligt att få basmodellen av Tesla Model 3 för mer än halva priset. Den kostar i USA normalt från 40 240 dollar (motsvarande 435 500 kronor), men kan alltså bli mycket billigare.

Första knepet är att först plocka en av de nya lagerbilarna som Tesla nyligen börjat rabattera. I USA kostar en sådan från 37 560 dollar. Den är i sin tur berättigad till en statlig elbilsbonus på 7500 dollar. Då är man nere på 30 060 dollar och hit kan alla amerikaner nå.

Men just i Kalifornien finns ännu fler incitament att plocka hem för den som köper en elbil. Här har den som bor eller driver ett företag i delstaten rätt till en lokal delstatsbonus på ytterligare 7500 dollar. Då är priset nere på 22 560 dollar, vilket är lägre än listpriset på USA:s billigaste elbil Nissan Leaf, skriver Kelley Blue Book.

Men basmodellen av Model 3 kan bli billigare. Det eftersom vissa kommundistrikt i Kalifornien också har ytterligare bonusar att ge. Här finns det åtta distrikt som ger ytterligare 3000 dollar i bonus på en Tesla Model 3 med villkoret att man måste behålla sin bil i minst 30 månader.

Då är priset plötsligt nere på 19 560 dollar (motsvarande 211 750 kronor). Då har man fått mer än halva priset i rabatt. Det kan jämföras med det genomsnittliga nybilspriset som i USA är på 48 000 dollar (och 55 000 dollar för elbilar).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.