Bonus-malus påverkade elbilen – försäljningen slår rekord

Ny statistik visar att elbilen och andra laddbara fordon blir allt mer populära. En tydlig ökning finns efter att det nya regelverket bonus-malus infördes den 1 juli med en elbilsbonus på 60 000kr. Ökningen för juli blev 2171 laddbara fordon, vilket är 115 % bättre än samma månad föregående år.

Nu finns det 58 086 laddbara bilar i trafik i Sverige, enligt uppgifter från Elbilsstatistik. Trots rekord tros ökningen vara begränsad av dålig tillgång hos leverantörer där bilhandlarna inte har tillräckligt många laddbara fordon för att möta den ökade efterfrågan.

– Nu tror jag ketchup-effekten börjar märkas. Med bonus-malus och ökande intresse för att köra laddbart tror jag vi får se många nya rekord under hösten. Det märks att efterfrågan på laddbara bilar ökar och nu är större än vad bilhandlarna har räknat med. De modeller som finns tillgängliga står för rekordförsäljning, säger Olle Johansson, vd för branschorganisationen Power Circle som verkar hållbar utveckling genom elektrifiering.

Så ser det ut för elbilen

Av samtliga laddbara bilar är 27% renodlade elbilar. De vanligaste elbilarna i Sverige är Tesla Model S (3 275 st) och Nissan Leaf (2 922 st). Den största ökningen senaste månaden står Renualt Zoe av (108 st), tätt följt av Nissan Leaf (104 st).

Under de kommande månaderna kommer många nya (prisvärda) elbilar, vilka antagligen kan röra om ordentligt i försäljningen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.