Boliden ska köra eldrivna lastbilar från Volvo i sina gruvor

Boliden ska börja använda tunga eldrivna lastbilar i sina gruvor. Lastbilarna kommer från Volvo Lastvagnar. Det gör Boliden till ett av de första gruvbolagen i världen som använder sig av serieproducerade tunga ellastbilar.

De eldrivna lastbilarna har flera fördelar. Bland annat bidrar de till en säkrare och tystare arbetsmiljö. Samarbetet kommer också bli ett test på hur eldrivna lastbilar fungerar i den tuffa miljön under jord.

– Det här är ett spännande samarbete i en miljö som ställer väldigt tuffa krav. I en gruva är det branta lutningar, tunga laster och fuktig luft som sliter på fordonen. Samarbetet med Boliden kommer ge oss värdefull kunskap om hur eldrivna lastbilar fungerar när de körs under jord, till exempel hur drivlina och batterier påverkas, säger Jessica Lindholm, projektledare på Volvo Lastvagnar.

Genom elektrifieringen kan Boliden ställa om till en mer hållbar produktion. Idag är avgaser från dieselfordon det som genererar störst koldioxidutsläpp i Bolidens gruvor.

– Minskade koldioxidutsläpp i gruvtransporter gör att även vi minskar våra CO2-utsläpp, eftersom gruvnäringens råvaror används i våra lastbilar, tillägger Jessica Lindholm.

Den första eldrivna lastbilen är en Volvo FH Electric som kommer transportera bergbult och annan utrustning ner i Kankbergsgruvan utanför Skellefteå. Det med start i år.

Baserat på de erfarenheterna kommer Boliden sedan att ta in ytterligare en Volvo FH Electric. Den ska transportera berg och malm under jord.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.