BMW visar framtidens elbil i januari – laddar fullt på under en kvart

Framtidens elbilar från BMW går under utvecklingsnamnet Neue Klasse. Med det kommer en helt ny elektrisk plattform och BMW-chefen Oliver Zipse har tidigare beskrivit det som ”ett kvantsprång inom elektrifierad teknik”.

Först ut med den nya tekniken blir ett sortiment av elbilar i mellanklassegmentet motsvarande BMW 3-serien. Något som BMW förväntas lansera 2025. Men innan dess kommer vi få se ett koncept.

För första gången delar BMW nu med sig av fler detaljer kring vad Neue Klasse kan erbjuda. Det är teknikchefen Frank Weber som låtit sig intervjuas av Car Magazine.

Vi vet sedan tidigare att Neue Klasse innebär både ny batteriteknik och nya elmotorer. I intervjun avslöjar Frank Weber att tekniken kommer att sitta i allt från 1-serien till de större bilarna i X7-serien.

Bättre batterier

Med Neue Klasse introducerar BMW runda battericeller som ger en 20 procentig ökning i energitäthet, 30 procent bättre effektivitet, upp till 30 procent högre räckvidd och upp till 30 procent snabbare laddning. Med den nya batteritekniken hoppas BMW kunde sänka laddningstiden till under 15 minuter.

– Kombinationen av ett 800V-system och en högpresterande laddare ökar räckvidden varje minut med 5 mil till maximalt 60 mil, berättar Weber.

BMW planerar en bredd på batteristorlekar från 75 kW och upp till 150 kWh. Weber betonar dock att stora batterier är kontraproduktivt ur viktsynpunkt. Det är viktigare att skapa en effektivare elbil och minska rullmotståndet för att få ut mer körsträcka av varje kilowattimme.

Samma motor i alla elbilar

De flesta nya modellerna kommer att få antingen tvåhjulsdrift eller fyrhjulsdrift genom en eller två motorer. Man kommer använda en SSM-elmotor som ska kunna erbjuda högre topprestanda, bättre effektivitet och lägre ljudnivåer.

På prestandamodellerna kommer BMW kunna utrusta drivlinan med fyra motorer. Genom att variera uppsättningen motorer kommer BMW kunna erbjuda allt från 268 till 1341 hästkrafter.

Debut i januari

BMW kommer debutera den nya eldrivna plattformen i januari på teknikmässan CES i Las Vegas. Man kommer dessutom visa en vision av en elbil som förkroppsligar Neue Klasse.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.