BMW ska bygga solid state-batterier och testa tekniken redan i år

Solid state-batterier är på sätt och vis en ”den heliga graalen” inom batteriutveckling. Nya material med bland annat en fast elektrolyt ska öka energitätheten mot dagens litium-jon-baterier med flytande elektrolyter.

Precis som många andra tror också BMW hårt på solid state-batterier i framtiden. För att nå dit har man nu inlett ett samarbete USA-baserade företaget Solid Power som forskar på området. BMW kommer nu etablera en första pilotanläggning i München baserad på Solid Powers teknik.

Samarbetet ska ge fördelar till båda företagen, som nu kan bedriva gemensam cell- och tillverkningsutveckling. Det för att i snabbare takt utveckla och förfina tekniken.

– BMW arbetar målmedvetet för att utveckla ett komplett solid-state-batteri. En teknik som vi tror har betydande potential i framtiden, säger Frank Weber, styrelseledamot BMW AG, utveckling.

– Vi ser fram emot att arbeta ännu närmare Solid Power och lära oss att producera solid state-celler baserade på Solid Powers konstruktioner vid vår egen pilotanläggning. Vi förväntar oss att detta avtal kommer att påskynda bygget av vår solid-state prototyplinje och våra gemensamma mål att kommersialisera denna lovande cellteknologi, fortsätter Frank Weber.

Som ett nästa steg i samarbetet planerar Solid Power att leverera fullskaliga celler till BMW Group för teständamål redan under detta året. På längre sikt är målet att demonstrera tekniken i elbilar före 2025.

Har redan bättre batterier på gång

BMW förtydligar också att man redan har kunnat förfina tekniken i dagens litium-jonbatterier inom sitt projekt Neue Klasse. BMW kommer lansera den tekniken i en ny generation elbilar som kommer 2025.

Detta inkluderar batterier som ska ge 30 procent längre räckvidd än dagens elbilar och en ökad energitäthet med mer än 20 procent. Denna tekniken ska dessutom klara betydande snabbare laddning och vara billigare än dagens batterier.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.