BMW presenterar nya toppmodellen BMW iX M60 med 619 hästkrafter

Pressbild: BMW

Tidigare i höst lanserade BMW elsuven BMW iX i två olika varianter. Nu kompletterar man modellen med en prestandaversion med det berömda M-emblemet.

BMW iX M60 blir seriens mest kraftfulla elbil hittills med 619 hästkrafter och ett vridmoment på 1014 Nm i Sport Mode. Räckvidden ska vara upp till 556 kilometer enligt WLTP.

I ett speciellt Launch Control läge kan man dessutom kunna öka prestandan ännu mer. Bilen accelererar då från 0–100km/h på 3,8 sekunder. Upp till topphastigheten på 250 km/h ska accelerationen vara nära inpå konstant, lovar BMW om den M-specifika elmotorn.

Karossens struktur, design och fjädringssystem är alla utformade för att kombinera överlägsen komfort med sportiga köregenskaper. Genom användningen av kolfibermaterial i karossen har man kunnat öka vridstyvheten och optimera vikten som ett led i M-signumet.

Genomgående för BMW iX är också ett hållbarhetskoncept med hållbar och kontrollerbar materialutvinning och produktion. Materialet som kobolt och litium för elbilens batteri kommer från kontrollerade källor i Australien och Marocko och levereras därefter till battericellstillverkarna. Samtidigt ska elmotorerna vara tillverkare fria från sällsynta jordartsmetaller.

Lanseringen av BMW iX M60 kommer att starta i juni 2022. Ännu finns inga officiella svenska priser. Vi vet däremot att instegsmodellen iX xDrive40 kostar från 865 000 kronor och priserna för xDrive50 startar på 1 065 000 kronor. M60 lär bli prissatt över dessa modeller.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.