BMW presenterar ny generation battericeller – energitäthet, laddningstakt och räckvidd förbättras

Under parollen ”Neue Klasse” ska BMW år 2025 lansera en ny generation elbilar. De kommer vara baserad på en ny generation battericeller som BMW presenterar idag. För att möta behoven kommer BMW också bygga sex nya battericellsfabriker.

De nya batterierna är sjätte generationens battericeller med 20 procent mer energitäthet. Jämfört med dagens batterier kommer räckvidden öka med upp till 30 procent. Dessutom kommer cellkemin tåla betydligt snabbare laddning. Laddningskapaciteten kommer också förbättras med omkring 30 procent.

Med hjälp av certifierad och kontrollerad gruvdrift, förnybar el och sekundära material kommer man kunna reducera utsläppen från battericellproduktionen med upp till 60 procent.

Baserat på dagens förutsättningar kan dessutom produktionskostnaden reduceras med upp till 50 procent.

De nya batterierna har en högre nickelhalt och lägre kobolthalt på katodsidan och på anodsidan kommer en ökad kiselhalt. vilket ger den högre energitätheten. De nya runda cellerna har en standarddiameter på 46 millimeter och två olika höjder.

De sex fabrikerna kommer BMW att bygga i anslutning till sina nyckelmarknader. Det innebär två fabriker i Europa, två i Kina och två i USA. Investeringarna gör BMW tillsammans med CATL och Eve Energy.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.