BMW i7 är första skottsäkra elbilen – för dignitärer och annat fint folk

Nu kan du ta dig fram tryggt och miljövänligt i världens första skottsäkra elbil. Det är BMW som nu presenterar BMW i7 Protection. Den drivs framåt av två kraftfulla elmotorer och uppfyller säkerhetsklassen VR9 utan några begränsningar.

Förstärkningen består av en självbärande karosskonstruktionen gjord av pansarstål med ytterligare armering av underrede och tak samt pansarglas. BMW skräddarsyra gärna också bilen för olika ändamål. I7 Protection går att beställa med extra friskluftssystem, brandsläckare med automatisk och manuell urladdning, blinkljus, radiosändare och flaggstänger för när bilen är i tjänst, och andra kundspecifika behov.

Förstärkningen ska göra att elbilen kan stå emot allt från grovkalibrig ammunition, till drönarattacker med sprängladdningar och fragment från handgranater.

BMW i7 Protection är utvecklad exklusivt för den europeiska marknaden. Den uppfyller alla det krav som säkerhetspolisen i Europa ställer på förstärkta fordon för högt uppsatta politiker, dignitärer och annat fint folk.

Den bepansrade i7:an, är precis som den civila toppmodellen BMW i7 xDrive60, utrustad med två elmotorer som levererar 400 kW (544 hk). Det är dock tydligt att den är betydligt tyngre även om BMW inte specificerar vikten. Den gör nämligen 0 till 100 km/h på blygsamma 9 sekunder – jämfört med 4,7 sekunder på den civila motsvarigheten.

BMW i7 Protection är också utrustad med modellspecifika lättmetallfälgar försedda med däck i dimensionerna 255-740 R510 som är speciellt utvecklade för skyddsfordon. Den stora diametern på däcken och den extremt höga luftvolymen förbättrar åkkomforten, medan den större kontaktytan gynnar greppet och körstabiliteten. Däcken har också en runflat-ring placerad på fälgen som gör att bilen kan fortsätta att köra stabilt i hastigheter på upp till 80 km/h även vid punktering.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.