BMW-chefen: Tesla är inte längre unikt – men oroas av för snabbt elbilsskifte

Tesla har länge tagit viktiga marknadsandelar från premiumbiltillverkare som BMW. Men nu ska det vara slut på det! Det ska BMW:s säljchef Pieter Nota sagt vid en pressträff inför amerikanska journalister, uppger Automotive News.

Tidningen uppger att BMW just nu fokuserar ”på en mycket stark och snabb ökning av elbilar”. Två av modellerna som Pieter lyfter fram som på riktigt ska utmana Tesla är elbilarna BMW i4 och BMW iX.

Han påtalar att BMW i4 är ”den ultimata eldrivna körmaskinen” och ”en elbil som motsvarar vad kunderna förväntar sig av en BMW”. I USA ska orderböckerna vara fulltecknade med väntetider på upp till sex månader.

– Tesla hade ett unikt försäljningsargument under ganska lång tid. Det är över, sa Pieter under pressträffen. Även BMW-chefen Oliver Zipse ska ha gett medhåll:

– Vi kommer att pressa företaget till gränserna för produktionskapacitet. Efterfrågan kommer att öka. Det ser vi redan med iX och i4, tillägger Oliver Zipse.

Pressbild: BMW

Nyligen ska Oliver Zipse också uttryckt en oro för att skiftet till elbilar går för fort framåt. Det finns fortfarande en marknad för bilar med förbränningsmotorer, berättar Reuters som citerat BMW-chefen.

– Om någon inte kan köpa en elbil av någon anledning men behöver en bil, skulle du hellre föreslå att han fortsätter att köra sin gamla bil för alltid? Om du inte säljer förbränningsmotorer längre så kommer någon annan att göra det, säger Oliver till Reuters.

Oliver har länge uttalat sig emot förbud för försäljning av bilar med förbränningsmotorer. Han ser hellre att ett erbjudande med mer bränslesnåla bilar kommer vara nyckeln ur både ett vinst- och ett miljöperspektiv. Det som talar emot elbilen, menar Zipse, är luckor i laddningsinfrastrukturen och det högre inköpspriset.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.