Blocket: Rusande priser på elbilar har stannat upp i sommar

Pressbild: Blocket

Varje månad rapporterar köp- och säljsajten Blocket kring prisutvecklingen på de bilar som ligger utannonserade på sajten. Under det senaste året har framför allt elbilar stuckit ut med rejäla prisökningar.

Under årets första halvår har priserna på elbilar ökat med 55 procent. Men under juni och juli har Blocket börjat se att prisökningen avtagit något. Då sjönk priset med 1,5 procent och medianpriset på en elbil är nu 520 000 kronor.

– Det höga ränteläget gör att många konsumenter håller lite extra hårt i plånboken och är mer försiktiga i sina bilköp än tidigare. Priset på elbilar är dock mer stabilt än priset på till exempel dieselbilar, som gått ned hela 3,6 procent sedan juni. Vilket främst är drivet av de höga drivmedelspriserna. Sen finns det också en viss säsongseffekt i det här, överlag köps och säljs färre bilar under sommaren, säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.

Samtidigt backar också priserna på bilar med andra bränsletyper. Priset på bensinbilar har sjunkit med 0,5 procent sedan juni och ligger nu på 189 000 kronor. För dieselbilar är minskningen 3,6 procent med ett medianpris på 240 000 kronor.

Priserna avser begagnade bilar som gått mellan 1 000 och 14 999 mil med registreringsår 2012-2021

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.