Biltillverkare väntas satsa 13,6 biljoner kronor på elbilar och batterier

Foto: Kindel Media.

Världens främsta biltillverkare planerar att fördubbla sina i investeringarna i elbilar och batterier tills 2030. Det skriver Reuters som gjort en sammanställning utifrån prognoser från bolagen.

Omräknat i pengar innebär det investeringar på närmare 13,6 biljoner kronor (1,2 biljoner dollar) fram till 2030. Det för att utveckla och producera elbilar i miljonvolymer tillsammans med batterier och nödvändiga råvaror.

Prognoserna från biltillverkarna visar på en tillverkningsvolym om 54 miljoner elbilar år 2030. Då är hälften av den totala produktionen helt elektriska bilar. Batteriproduktionen kommer uppgå till 5,8 TWh.

Bland tillverkarna med högst mål och störst investeringar finns Tesla på förstaplats noterar Reuters. I följe finns Volkswagen, Toyota, Ford och Mercedes. Längre ner på listan kommer BMW, Stellantis och General Motors.

För att sätta den enorma summan 13,6 biljoner kronor i ett sammanhang, så är det nästan lika mycket som hela Alphabet Incs börsvärde (Googles moderbolag). Alphabet är värderat till 14,8 biljoner kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.