Billigare ”snikmodell” av Tesla Model Y kan vara på gång – ska byggas i Berlin

Flera uppgifter tyder på att Tesla kan vara på väg att lansera en billigare Tesla Model Y i Europa. Den ska då byggas vid Teslas fabrik i Berlin, något som Tesla Club Sweden skrivit om idag på förmiddagen.

Det ska röra sig om en bakhjulsdriven Tesla Model Y ”Standard Range” med ett strukturellt bärande LFP-batteri (av litiumjärnfosfat). Batteriet ska komma från elbil- och batteritillverkaren BYD. Det är BYD:s så kallade ”Blade”-batteriteknik som bland annat sitter i Tesla Model 3-utmanaren BYD Seal.

Enligt uppgifterna ska Tesla redan ha fått typgodkännande från EU. Tyska Teslamag skriver att det handlar om ett batteri på 55 kWh vilket ska ge en räckvidd på upp till 440 kilometer. Teslamag skriver också att de första bilarna ska rulla av produktionslinan inom en månad.

Spekulationerna just nu handlar om att en sådan variant av Tesla Model Y skulle kunna kosta under 700 000 kronor. Därmed skulle den hamna under bonustaket för klimatbonusen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.