Billigare att köra på el trots höga elpriser – luras inte av spotpriser

Trots höjda elpriser så är det fortfarande billigare att köra på el än bensin eller diesel. Det visar nya beräkningar från Mobility Sweden som SVT tagit del av.

De stora vinnarna är norrlänningarna, där kostnaden för att köra på el bara är en sjättedel så mycket som att köra på bensin. Riktigt fördelaktigt blir det för dem som kan ladda hemma.

Mobility Sweden har jämfört drivmedelspriserna från januari till augusti i år med priserna från samma period från förra året. Man har sedan beräknat drivmedelskostnaden per mil för både el, bensin och diesel.

Drivmedel / kostnad20222021
Bensin15,20 kr/mil11,50 kr/mil
Diesel13,00 kr/mil8,70 kr/mil
Elbil publik laddning7,70 kr/mil7,30 kr/mil
Elbil hemmaladdning
område 4 (söder)
5,50 kr/mil3,00 kr/mil
Elbil hemmaladdning
område 1 (norr)
2,60 kr/mil2,60 kr/mil

Mattias Bergman från Mobility Sweden betonar vikten av inte låta sig luras av de höga spotpriserna. Ingen laddar elbilen de priserna. Om man har ett rörligt elavtal betalar man ett månadssnitt per kWh. De som aktivt valt ett timpris gör det för att styra laddningen till natten då timpriset är som lägst.

– Det är lätt att dra felaktiga slutsatser, säger Mattias Bergman. Han befarar att onyanserade diskussioner felaktigt kan avskräcka folk från att skaffa elbil.

Hela artikeln finns att läsa hos SVT.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.