Biljätten måste sänka kostnaden på elbilar med 40 procent – annars kollapsar marknaden

Koncept på elbil från Fiat.

Bilkoncernen Stellantis har som mål att sänka produktionskostnaden av elbilar med 40 procent till 2030. Det berättar koncernens produktionschef Arnaud Deboeuf i en intervju till Bloomberg.

För att nå dit ska koncernens bilmärken som Fiat och Peugeot bland annat tillverka fler bildelar själva. Man kommer också behöva pressa leverantörer till att sänka sina kostnader.

Arnaud Deboeuf menar, i ett dramatiskt uttalande, att billigare elbilar är en förutsättning för att bilindustrin ska överleva omställningen.

– Om elbilar inte blir billigare, kommer marknaden att kollapsa. Det är en stor utmaning, säger han enligt tidningen.

Den globala omställningen till elbilar, till följd av det kommande förbudet på nya bilar med förbränningsmotorer kommer ge bilindustrin några ansträngande år.

Bland annat kommer det att finnas enorma utmaningar med elbilsbatterier från 2024 och fram till 2027 innan Europa har tillräckligt många batterifabriker för att bli självförsörjande. Det menar Bloomberg i sin analys. Stellantis själva planerar för fem stora batterifabriker i Nordamerika och Europa. Målet är att kunna producera batterier motsvarande en kapacitet på 400 GWh till 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.