Bilingenjören Sandy Munro om elbilen då, nu och i framtiden – och framgångssagan Tesla

Bilingenjören Sandy Munro har gjort sig känd genom att plocka isär bilar och analyserat dem i detalj. På senare tid har han fokuserat på elbilar och främst Tesla. I samband med en video för investerare pratar han om elbilens historia och framtid; och Teslas otroliga resa. (Videon kan du se längst ner i denna artikeln)

Han hyllar Teslas förmåga att ständigt förbättra och förnya sig. Dessutom går det fort. Om det finns något nytt, bra eller rätt då tillämpar man det direkt. Man släpper stoltheten och skrotar det dåliga. Han menar att det är en stor del i Teslas framgångssaga.

– Jag sa tidigare att Tesla Model 3 förmodligen ligger fem till åtta år före alla andra i tiden, säger Sandy: ”Och nu, i vissa fall tror jag att Tesla i vissa delar av bilen ligger tio år framåt, särskilt när det gäller produktionen.”

Elon Musk har själv vid flera tillfällen kommenterat utmaningarna. Han har beskrivit upptrappningen av Tesla Model 3 som ett produktionshelvete. Ett slit som lönat sig menar Sandy. Nyligen kommenterade Elon produktionen av Model 3:

– Upptrappningen av Model 3 var ren ångest i två år, men det var överleva eller dö som gällde för Tesla. Inget amerikanskt bilföretag har nått hög volymproduktion med ett fritt kassaflöde på 100 år. Hundratals nystartade bilföretag gick omkull eller käkades till frukost av de stora tre [GM, Ford & Chrysler], skrev Elon Musk på Twitter.

Vad händer med elbilen framåt?

Sandys samtal om elbilar för investerare finns att se i en kortfattad version nedan. Han tittar bakåt, på senaste paradigmskiftet när vi löste hästutsläppen med förbränningsmotorn. Och han tittar framåt nu när vi löser utsläppen från förbränningsmotorn med elbilen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.