Ett lösenord kommer att skickas till din e-postadress.

Den amerikanska talkshow-värden Jay Leno är känd för att också ha ett stort bilintresse och en enorm bilsamling. Under de senaste åren har hans TV-program kretsat kring bilar – senast i repertoaren är Jay Leno’s Garage.

Inför showen intervjuas Jay Leno av nyhetskanalen CNBC där han berättar om den nya showen, men också berättar om sin syn på elbilar och framtidens bil.

Elbilen är framtiden, enligt Jay Leno

– Ångmotorn hade vi från 1800-talet till 1911, sedan kom förbränningsmotorn från 1911 till idag och jag spår att barn födda idag antagligen kommer ha samma möjlighet att köra en bensinbil i framtiden som det är att hitta en bil med manuell växellåda idag. De finns, men kommer vara ovanliga, säger Jay Leno.

Jay Leno fortsätter att berätta om fördelen med elbilar och refererar till sin egen Tesla som han haft i tre år. Den är i princip underhållsfri – den inte behöver några oljebyten eller annat underhåll.

– För att ny teknik ska bli en succé så kan det inte vara jämställt med sin föregångare, den måste vara bättre. Det har elbilen löst. Du kan åka 45-55 mil på en laddning, de kräver lite underhåll och de är snabba, säger Jay Leno.

Och tillägger: Det finns knappt någon anledning till att ha en fossilbil längre, möjligtvis undantaget om du ska syssla med långdistansfrakter.

Bonusklipp: Jay Leno testar en av världens första elbilar

Få en tillbakablick på de första elbilarna, och den första vågen av elbilar kom i början på 1900-talet.