Bilfabriksstrejken i USA: Pausad batterifabrik och Elon Musk tror på snabbfil till konkurs

Strejk. Pressbild: UAW.

En stor strejk vid USA:s bilfabriker går nu in på andra veckan, utan några tecken på att leda till en överenskommelse. Det är fabrikspersonalen vid Ford, GM och Stellantis som gått ut i strejk med stöd av fackföreningen United Auto Workers.

UAW vill bland annat se löneökningar på 46 procent, fyradagars arbetsvecka med övertidsersättning över 32 timmar och fackliga representanter vid alla nya batterifabriker. Dessutom vill man se ett stopp för de anställningsnivåer där anställda delas in i två grupper beroende på hur länge de arbetat. De som arbetat länge når en toppnivå med högre löner och fler förmåner än de på den lägre nivån.

Stoppar batterifabrik

Reaktionerna från branschen har varit blandade. Ford valde att pausa bygget av en ny batterifabrik i Michigan även om man inte rakt ut sa att det beror på strejken.

– Vi pausar arbetet och begränsar utgifterna för konstruktion av Marshall-projektet tills vi är övertygade om vår förmåga att konkurrenskraftigt driva anläggningen, skrev Ford i ett uttalande i början av veckan.

Fackförbundets ordförande Shawn Fain bemötte beskedet med kritik och menar att det handlar om att tvinga fram ett stopp på strejken.

– Detta är ett skamligt, ett förtäckt hot från Ford att kapa jobb. Att stänga 65 anläggningar under de senaste 20 åren var inte tillräckligt för de tre stora. Nu vill de hota oss med att stänga anläggningar som inte ens är öppna än. Vi ber helt enkelt om en rättvis övergång till elbilar och Ford fördubblar istället sin race mot botten, skrev Shawn Fain via plattformen X.

Blandat stöd

USA:s president Joe Biden har också engagerat sig i konflikten, och stöttar UAW. Han uppmuntrar de anställda att hålla fast vid sina krav. Även Teslas Elon Musk har uttalat sig om konflikten, och är övertygad att det är vägen till konkurs om biljättarna går med på kraven:

– De vill ha 40 procent löneförhöjning och 32 timmars arbetsvecka. Säkert sätt att ta snabbfilen till att försätta GM, Ford och Chrysler i konkurs, skrev Elon på plattformen X.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.