Bilden kan visa Volvo EX30 – en eldriven stadsbil riktad till yngre köpare

Den mindre bilen (vänster) intill nya EX90.

Volvo planerar att lansera en ny elbil varje år under de kommande fem åren. En av modellerna visade Volvo snabbt upp vid slutet av Volvo EX90-premiären i onsdags. Spekulationerna drog snabbt igång om vilken ny EX-modell det är.

Nu kommer en liten indikation. Volvo Cars VD Jim Rowan har delat med sig av några ytterligare trådar till AutoNews Europa, utöver den initiala teaserbilden. Det mesta tyder på att det blir något mindre än Volvo XC40.

Den nya elbilen blir en ”stadsbil riktad till en yngre demografisk målgrupp som kan prenumerera på den och göra den till sin första Volvo”, berättar Jim.

Den nya modellen ska bli en inkörsport till Volvo. Målet är att locka förstagångskunder till Volvo. ”Sedan kan vi försöka behålla dem som kunder”, i takt med att de unga köparna blir äldre, skaffar familj och behöver något större.

Volvo Cars har i tidigare sagt att man planerar en mindre eldriven Volvo baserad på Geelys SEA-plattform. En plattform som bland annat ligger som grund för Smart #1. Den får en räckvidd på upp till 440 kilometer, är bakhjulsdriven med en motor på 200 kW (272 hk).

En liten el-Volvo som delar egenskaper med Smart #1 skulle definitivt vara en uppskattad brytpunkt på en trend där allt fler biltillverkare fokuserar på större elbilar. Kanske får den namnet Volvo EX30? Sannolikt får vi veta mer under 2023 – det indikerade teasern.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.