Biden kräver enklare och pålitligare elbilsladdning i USA – Tesla öppnar upp för alla

Foto: Electrify America, som bland annat bygger laddinfrastruktur i Wyoming.

Det ska bli både lättare och pålitligare att ladda sin elbil i USA. Biden-Harris-administrationen har meddelat en omfattande plan med fokus på att förbättra landets laddinfrastruktur.

USA har som mål att hälften av alla nya bilar som säljs 2030 ska vara elbilar. För att möjliggöra det behöver landet ett nätverk av 500 000 laddpunkter. Därför satsar man nu 5 miljarder dollar i stöd för att säkerställa att landet får det rikstäckande nätverk av laddare som krävs.

Samtidigt ställer man också hårdare krav på laddinfrastrukturen. Det genom krav på standardiserade kontakter och effektnivåer. Dessutom kommer man kräva att snabbladdarna måste fungera, med en upptid på 97 procent som lägst.

Det ska också bli enklare att hitta laddare genom en samlad datakälla som inkluderar platser, priser och tillgänglighet. Dessutom ska förare inte behöva använda en uppsjö av olika appar eller tjänster för att ladda. Det ska finnas en enhetlig betalmetod som fungerar på alla laddare. Dessutom måste aktörer vara förbereda för teknik som Plug & Charge.

Tesla öppnar upp

Samtidigt meddelar Joe Biden att också Tesla kommer öppna upp delar av sitt nätverk av snabbladdare och destinationsladdare för andra elbilister. Målet är att öppna upp 7500 laddpunkter innan slutet på 2024.

I USA använder Tesla sin egen laddkontakt som skiljer sig från den amerikanska CCS-standarden. Så hur de ska lösa det rent tekniskt återstår att se.

– När vi bygger vårt laddningsnätverk för elbilar måste vi se till att så många laddare fungerar för så många förare som möjligt. För det ändamålet kommer Elon Musk att öppna en stor del av Teslas nätverk för alla förare. Det är en stor sak, och det kommer att göra stor skillnad, skriver presidenten Joe Biden på Twitter.

Administrationen nämner också flera ytterligare satsningar från andra företaget i landet som ska satsa på laddinfrastruktur. Ett är Hertz och bp som ska öppna stora laddhubbar i anslutning till de större städerna.

General Motors ska samarbete med Pilot Company och EVgo för att öppna över 2000 snabbladdare längs landets motorvägar. Det finns också stora satsningar från Electrify America, Mercedes, Volvo Cars och Ford på gång som administrationen uppmärksammar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.