Beslutet om nya pengar till klimatbonusen för elbilar tas den 24 november

I augusti pausade Transportstyrelsen utbetalningen av klimatbonusen för elbilar. Pengarna i budgeten tog slut. Det innebär att de flesta som köpt en elbil i år väntar på besked om fortsatt utbetalning. Ungefär en månad senare kom beskedet att regeringen vill fylla på budgeten med nya pengar.

Nu skriver Regeringskansliet att beslutet om höständringsbudgeten, där tillskottet av nya pengar till klimatbonusen ingår, är planerat att ske den 24 november. Det innebär att om riksdagen godkänner regeringens förslag kommer Transportstyrelsen kunna återuppta utbetalningarna av klimatbonusen i början av december.

Samtidigt som regeringen meddelade sin avsikt att vilja tillföra nya pengar till utbetalningen av bonusen ville man också förändra reglerna. De nya ändringarna skulle bland annat innebära lägre bonus för laddhybrider.

De föreslagna ändringarna till bonus-malus kommer inte längre att träda i kraft den 1 januari 2022. Det eftersom att förordningen som ändrar reglerna kring klimatbonusen måste föras i samråd med Europeiska kommissionen för att säkerställa att den är förenlig med EU:s regelverk för statsstöd. Det är ett arbete som kommer ta tre till sex månader.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.