Berätta för Google Maps att du kör elbil – få bättre och energisparande ruttförslag

Nu har Google rullat ut sitt nya Eco-läge i Google Maps i Sverige. Tjänsten ska hjälpa dig att köra mer energisnålt genom att ta hänsyn till vilken typ av drivmedel som din bil använder.

Genom att kombinera realtidsdata föreslår Google Maps den mest energieffektivitet rutten till din destination. Karttjänsten kan till exempelvis leda om förare av diesel- och bensinbilar för att undvika många start- och stoppmoment. Medan elbilar som är mindre påverkade av sådan trafikrytm kan ledas genom dessa rutter, förutsatt att det är den bästa rutten.

Som ett exempel lyfter Google fram att en tidsförlust på ett par minuter vid en längre resa kanske kan vara värd det om den totala bränsle- eller energibesparingen för hela resan blir 30 procent.

Intill varje ruttförslag beräknar också Google hur stor energi- eller bensinbesparing den föreslagna rutten kan ge.

Steg för steg: I bilden nedanför ser du hur du ställer in vilken typ av drivmedel som din bil använder:

Dessvärre hjälper Google Maps inte till med att planera in laddstopp under en rutt. Däremot är det sedan tidigare möjligt att använda söktermen ”elbilsladdare” i Maps för att hitta laddstationer nära dig.

Funktionen har funnits en längre period i USA och Kanada. Där visar Googles beräkningar att man på ett år minskat koldioxidutsläppen med en halv miljon ton. Det motsvarar att plocka bort 100 000 fossilbilar vägarna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.