Bensinstationen BP: Snart mer lönsamt att sälja snabbladdning än bensin

Pressbild: BP

Behovet av snabbladdare ökar snabbt i takt med att försäljningen av elbilar ökar. För att den breda massan ska övertygas att välja elbil behöver också laddinfrastrukturen följa med. Bekymmersfri snabbladdning, enkel att hitta och utan köer är en förutsättning.

Här kommer landets bensinstationer att ha en avgörande roll och stora möjligheter. Det är en plats som de flesta bilisterna redan är vana vid att besöka när det är dags att ge mer energi till bilen (oavsett form). Flera aktörer som OKQ8 och Circle K har redan förstått detta och har börjat bygga snabbladdare vid sina stationer. Preem ska snart också börja.

Brittiska BP satsade tidigt på snabbladdning i Storbritannien och i vissa andra delar av Europa. Idag har man det största nätverket med 150 kW-snabbladdare i Storbritannien på fördelade över ungefär 150 platser. En satsning som nu visat sig bli oerhört lönsam, skriver tidningsbyrån Reuters. Nästan i nivå med den att sälja fossila bränslen.

– Om vi jämför en tank med bränsle och snabbladdning närmar vi oss en punkt där affärsgrunderna för snabbladdningen är bättre än vad de är på bränslet, säger BP:s chef för kunder och produkter Emma Delaney till Reuters.

BP har inte delat med sig av några siffror. Däremot ökade försäljningen av elbilsladdning med 45 procent i kvartal tre 2021 jämfört med kvartalet innan.

– Sammantaget ser vi en enorm möjlighet med snabbladdning för konsumenter och företag men också till bildelningstjänster. Det är där vi ser snabb tillväxt och goda marginaler, fortsätter Emma Delaney.

Vidare berättar Emma att BP:s strategi är att uteslutande satsa på snabb snabbladdning för den som är på språng snarare än destinationsladdning.

Fler brittiska bensinbolag hoppar på

Även brittisk-nederländska Royal Dutch Shell ser möjligheter med laddning av elbilar. Men här är strategin annorlunda förklarar nyhetsbyrån. Även om man också satsar på snabbladdning så kommer man också satsa ännu mer på AC-laddning och destinationsladdning. Shell har som mål att öppna 500 000 publika laddpunkter till 2025 världen över.

I förra veckan öppnade Shell en station med enbart snabbladdare i London. På plats finns nio stycken snabbladdare. Det anmärkningsvärda i sig är att man lät montera ner samtliga bensinpumpar vid stationen för att ge plats åt snabbladdarna.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.