Bekräftat: Volkswagens billiga elbil för 20 000 euro har premiär 2027

VD Thomas Schäfer.

Nu kommer nyheten som Europa har väntat på. Under de senaste veckorna har det snackats en hel del kring Volkswagens planer på en billig instegselbil. I förra veckan lovade Volkswagen VD Thomas Schäfer att ett beslut skulle komma innan sommaren.

Nu bekräftar Thomas Schäfer officiellt planerna till det som kan bli motsvarigheten till Volkswagen ID.1 och kanske uppföljaren till Volkswagen e-Up! Volkswagen ska lansera en elbil som ska kosta 20 000 euro, och den ska dessutom ”byggas i Europa för Europa”.

– Detta löfte infrias nu i Brand Group Core. Trots det attraktiva priset kommer våra fordon att sätta standarder i instegssegmentet vad gäller teknik, design, kvalitet och kundupplevelse. Världspremiären är planerad till 2027, skriver Thomas i ett uttalande.

Modellen kommer alltså att planera sig under de stadsbilar som Volkswagen, Skoda och Cupra planerar att visa upp i slutet av 2025. Dessa ska kosta 25 000 euro.

– Med vårt nya projekt om mobilitet på instegsnivå i prisklassen 20 000 euro tar vi nu nästa, konsekventa steg för att ytterligare främja mobilitetsövergången i Europa. En uppgift som har blivit mer krävande på grund av ökande energi-, material- och råvarukostnader, fortsätter Thomas.

Volkswagen Up som koncept.

För en vecka sedan snackade Thomas lite mer löst kring planerna. Han sa då att den bil som Volkswagen nu kan bekräfta kommer bli snäppet vassare än den tidigare stads-elbilen Volkswagen e-Up. Kravet var bland annat att 20 000 euro-bilen bör ha en räckvidd på minst 300 kilometer. Att lansera något som bara klarar 150 kilometer skulle visserligen ”göra den billig, men den kommer bara irritera kunderna”.

– En sak är säker, elektromobilitet från Europa för Europa kan bara lyckas med politiskt stöd och konkurrenskraftiga ramvillkor. Låt oss alla samlas för att få det att hända, avslutade Thomas.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.