Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

BBC: Elbilen är det största som hänt i bilindustrin sedan 1913

Brittiska BBC skriver om elbilar och beskriver det hela som det största som hänt inom bilindustrin sedan 1913. Det var då Henry Ford startade sin första produktionslina enligt löpande band-principen vilket tog bilbyggandet från handarbete till massproduktion.

Elbilens tillväxt har knappt börjat, menar BBC i en artikel, men betonar samtidigt att den redan har nått en brytpunkt. Oundvikligen kommer den passera bensin- och dieseldrivna fordon.

BBC liknar det hela vid Internet-revolutionen på 90-talet. Internet växte inte enligt en linjär kurva. Dess tillväxt var explosiv och omvälvande och följde teknologins klassiska S-kurva.

Förbränningsmotorn följde samma kurva när den kom för 100 år sedan. Likaså gjorde ångmaskiner och tryckpressar. Och elektriska fordon kommer att göra detsamma.

Att regeringar världen över idag sätter höga mål för att förbjuda försäljning av bensin- och dieselfordon ger drivkraft till skiftet. Det är dock inte den drivande faktorn. Det oundvikliga slutet för förbränningsmotorn är teknisk revolution. Och tekniska revolutioner tenderar att hända mycket snabbt.

Idag står elbilen för fem procent av den globala försäljningen. Det är början på den branta delen i S-kurvan. 2025 kommer 20 procent av alla sålda bilar globalt vara elbilar. 2030 når den 40 procent och till 2040 kommer i princip alla bilar vara elbilar.Relaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

Youtuber Björn Nyland har lagt vantarna på ett exemplar av nya Hyundai IONIQ 5 som nu börjat rulla ut till de första kunderna i...

Elbil

Mercedes delar med sig av de första bilderna på sin kommande elbil Mercedes EQE. Elbilen blir i storleksordningen en mindre modellklass än lyxiga elbilen...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons