Bättre marginaler på elbilar inom räckhåll för Volvo Cars

Volvo Cars summerar årets andra kvartal med orden ”full fart framåt i transformationen med stabil prestation”. Under kvartalet redovisade Volvo Cars en 39-procentig ökning av rörelseresultatet.

– Andra kvartalet 2023 visar att året tar form enligt plan. Under de senaste tre månaderna har vi fortsatt att uppfylla våra ambitiösa mål för transformationen och gjort tydliga framsteg. Samtidigt har vi uppnått solida resultat med ökad försäljning och ökade intäkter, säger Jim Rowan, vd och koncernchef.

Försäljningen av elbilar går stadigt framåt, och har på årsbasis under andra kvartalet ökat med 178 procent. Under kvartalet stod elbilarna för 16 procent av företagets totala försäljning. När de kommande elbilarna Volvo EX90 och EX30 kommer ut på vägarna är förväntningen ett starkt avtryck i försäljningen.

Bättre marginaler på elbilar

Försäljningen av de befintliga elbilarna Volvo XC40 Recharge och C40 Recharge drog dock ner marginalerna, framhöver Volvo. Bilarna som under kvartalet rullat ut på vägarna har batteriet som köptes in när litiumpriset var som högst i slutet av 2022.

Volvo har också proaktivt omsatt lagret med hänsyn av det kommande modellåret 2024 då Volvo lanserat flera nya modeller med längre räckvidd. Både XC40 och C40 får längre räckvidd tillsammans med nykomlingarna EX30 och EX90.

Under andra halvan av 2023 kommer situationen se helt annorlunda ut med lägre priser på litium men också höjda priser på elbilarna av modellåret 2024. Något som kommer att förbättra marginalerna under de kommande kvartalen.

Här kommer Volvo EX30 också spela en viktig roll. Segmentet små helt eldrivna bilar kommer att växa spår Volvo, och Volvo räknar på en bruttomarginal på 15 till 20 procent för nykomlingen.

– Vi håller kursen och fortsätter att göra framsteg mot vår ambition att vara ledande inom nästa generations mobilitet. Beviset på verklig transformation ligger i genomförandet och vi behåller fokus på detta när vi går in i andra halvan av 2023, säger Jim Rowan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.