Batteripriserna hos elbilar har minskat med 90 procent på tio år

Batteripaketet från Lucid Motors.

Årligen dyker energiforskarna på BloombergNEF ned i batteripriserna hos elbilar. Det är en årlig tradition sedan flera år tillbaka. Årets siffror visar att priserna minskat med närmre 90 procent under det senaste årtioendet.

Med den utvecklingen spår forskarna att skillnaderna i inköpspris mellan en elbil och fossilbil kommer vara som bortblåst om två till tre år. 2010 kostade ett batteripaket $1,100 per kWh. I år är priset nere på $137 per kWh.

– Inom bara ett par år kommer vi se ett genomsnitt för hela branschen på under $100, skriver James Frith, BNEF:s energiforskaren i en pressrelease.

BNEF:s undersökning visar också att det finns elbussar tillverkade i Kina som redan pressat ner batteripriserna till under $100. Det genomsnittliga batteripaketet på elbussar i Kina ligger på $105.

Till 2030 spår forskarna att elbilarnas batteripaket kommer nå $58 per kWh. En av de möjliga vägarna dit är effektivare batterier och batteriinnovationer som solid state-batterier.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.