Batterierna i elbilar håller länge, men du kan påverka livslängden

Amerikanska teknikföretaget Geotab har utvecklat en mjukvara för att undersöka hur batterierna i fordonsparker med elbilar mår. I takt med att åren har gått blir det allt tydligare att batterierna är tåligare än vad många tror. I sin senaste undersökning, uppdaterad i somras har Geotab undersökt 6 300 elbilar.

De flesta tillverkarna erbjuder generösa batterigarantier. En typisk batterigaranti är 8 år eller 16 000 mil med garantin att batteriet då ska ha kvar 70 procent av sin kapacitet. Givetvis varierar garantin kraftigt mellan tillverkarna. De flesta elbilarna lär leva upp till garantin, med god marginal.

Om vi backar fem år fanns det få elbilar på marknaderna, och tillverkarna hade faktiskt svårt att veta hur länge batterierna skulle hålla. Än mindre kunskap hade bilisterna som faktiskt är de som skulle köpa bilarna. Därför ger Geotabs historiska statistik väldigt intressant information.

I snitt tappar en elbil 2,3 procent kapacitet per år. Det betyder att en elbil med en räckvidd på 24 mil på fem år skulle tappa 2,7 mil i räckvidd. Ett ganska obetydligt tapp i det dagliga pendlandet.

Undersökningen visar också att rätt batterikylningen är helt avgörande. Som en jämförelse tar Geotab Tesla Model S och Nissan Leaf av 2015 års modell. Den förstnämnda har vätskekylt batteri medan den andra förlitar sig på luftkylning.

Det är tydligt att Nissans batteri tappat mer efter fem år. Teslan har kvar 90 procent av sin kapacitet, medan Nissan i snitt har kvar 82 procent av sin kapacitet. Nissan har lärt sig till nästa elbil, Ariya kommer med vätskekylt batteri.

Tips: Förläng batteriets livslängd på elbilen

Geotab har sammanställt flera goda råd på hur du förlänger livslängden på batterierna. Det första är att du aldrig ska låta din elbil stå längre perioder med fulladdat eller helt dränerat batteri. Tillverkarna vet detta, och har aktivt programmerat in en dold lägsta buffert och högsta buffert.

Däremot rekommenderas också att du har en egen buffert, trots att tillverkaren begränsat så att du teoretiskt inte kan maxa batteriet. Normalt kan det vara klokt att inte ladda till mer än 80 procent. Speciellt om elbilen ska stå längre perioder. Om du däremot vet med dig att du ska ut och köra en längre sträcka är det inga konstigheter att först maxa upp batteriet till 100 procent.

Undvik att ladda för snabbt. Om du laddar din bil hemma över natten, eller på jobbet bör du ställa in din laddning så den inte laddar onödigt snabbt. Det är bättre att du laddar långsamt under hela natten istället för att ladda intensivt under några få timmar.

Klimatet är också något om kan påverka batteriet negativt. I Sverige har vi i sammanhanget ganska skonsamt klimat. Vid extrema temperaturen får batteriet jobba extra hårt, speciellt när det är väldigt varmt. Värme sliter mer på batteriet än kyla. Undvik att parkera i direkt solljus på de (fåtaliga) extremt varma dagarna vi möjligtvis kan få i Sverige.

Oroa dig inte för att låta din elbil arbeta. Geotab har undersökt många bilar som kört mycket långt. De kan inte se någon direkt samband med många mil på mätaren och ökad batteridegradering.

Billiga batterier när det är dags att byta

Det finns ingen anledning till att oroa sig för livslängden hos batterierna i dagens elbilar, menar Geotab. Batterierna blir ständigt bättre och tåligare. Dessutom minskar kostnaden avsevärt. De senaste tio åren har batterikostnaden minskat med 80 procent. Kostnaden lär fortsätta minska. Den dagen dagens elbilsköpare behöver byta batteri, ja då kommer det inte vara något större orosmoment.

Du kan själv gräva runt dig i statistiken hos Geotab via denna länken.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.