Bästa elbilarna: Här är vinnarna till utmärkelsen den ”Gyllene ratten”

Den Gyllene ratten är en utmärkelse som det tyska och tillika Europas största förlag Axel Springer delar ut årligen. Den anses vara en av de mest etablerade och viktigaste utmärkelsen i fordonsindustrin.

Det första urvalet görs av redaktörerna som sedan läsarna av Auto Bild och Bild am Sonntag får rösta vidare till final. Finalisterna betygsätts sedan av en expertjury på Lausitzring-banan.

Elbilar tävlar delvis i tre egna kategorier specifika för just elbilar. Dessa tre kategorierna var: Små- och kompakta, Mellan- och premiumklass och SUV.

Men det fanns också tre kategorierna som inte var specifika till elbilar där elbilar tog hem vinsterna. Dessa var den vackraste bilen, minibussen och bästa bil under 25 000 euro.

Efter att redaktörerna, läsarna och expertjuryn sagt sitt blev vinnarna i respektive kategori följande:

  • Små- och kompakta bilar, elektriska: Cupra Born
  • Mellan- och premiumklass, elektriska: Mercedes EQS
  • SUV, elektrisk: Skoda Enyaq iV
  • Minibuss / familjebil: Mercedes EQV
  • Bästa bil under 25 000 euro: Opel Mokka-e
  • Den vackraste bilen: Audi e-tron GT

– Vi anser att elbilar inte behöver vara tråkiga. Av denna anledning har vi utvecklat en bil med en stark CUPRA-karaktär som bevisar att elektrifiering och prestanda är en perfekt match, kommenterar Dr Werner Tietz, vicepresident för R&D på CUPRA.

– Med den senaste tekniken och kompromisslös design gör Mokka-e elbilen rolig på alla sätt. Vi är mycket glada över att våra kunder, läsarna av Auto Bild och Bild am Sonntag, liksom expertjuryn ser det på samma sätt, sa Opels vd Uwe Hochgeschurtz i samband med prisutdelningen.

Bland tidigare års vinnare finns bland annat Polestar 2 tog hem en seger 2020 och Tesla Model 3 som vann 2019.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.