Förslaget: Bara elbilar ska få köra i centrala Stockholm

P-Hus Hagastaden. Foto: Anne Lintala

Under dagen har Stockholm stads nya rödgröna ledning presenterat planerna på nya trafikmål för Stockholm stad. Ett helt nytt mål är att man vill minska biltrafiken i Stockholm med 30 procent till 2030.

Satsningen innebär fler sommar- och vintergågator, storsatsning på cykling och miljöbilszoner i Gamla Stan och delar av city. Målet är att de bilar som ska finnas kvar ska göra så liten skada som möjligt vilket innebär att all trafik i delar av innerstaden ska vara utsläppsfri.

– Som ett första steg ska en del av Stockholms innerstad blir miljözon klass 3 där enbart elbilar och de mest snåla gasbilarna får köra, för viss tung trafik även laddhybrider, säger Åsa Lindhagen, borgarråd i Stockholm till Dagens Industri.

Önskan är att införa zonerna successivt från 2024 med mål om att vara helt infört till 2026. Exakt hur gränserna kommer att se ska styret utreda under nästa år.

Idag finns ett första förslag som du kan se på kartan nedanför:

Bild: Miljöpartiet.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.