Audis nya koncept på självkörande elbil till världens megastäder

Idag har Audi presenterat sitt nya och tredje koncept i konceptserien sphere. Audi Urbansphere är framtidens självkörande elbil för världens största megastäder. Bakom konceptet står Audis designstudios i kinesiska Peking och tyska Ingolstadt.

Eftersom bilen kan vara helt självkörande finns det inte något behov av att utforma bilen centrerad kring förarreglage som ratt eller pedaler. Det ger ytterligare utrymme till att skapa en avkopplande och flexibel miljö. I konceptet sitter en ratt som kan fällas undan får att ge mer plats till passagerarna.

Resultatet är en rymlig och flexibel loungemiljö på hjul. Den ska fungera både som ett mobilt kontor och vardagsrum för tiden vi spenderar i trafiken. Här menar Audi att man satt kunden i fullt fokus och erbjuder något som passar kundens egna behov, just för stunden.

– För att göra e-mobiliteten ännu mer attraktiv, tänker vi holistiskt och utifrån kundens behov, säger Markus Duesmann styrelseordförande i AUDI AG.

– Mer än någonsin tidigare är det inte bara produkten som är avgörande, utan hela ekosystemet. Därför skapar Audi ett heltäckande ekosystem med tjänster och ett brett utbud för en personligt anpassad upplevelse i bilen: kommunikation eller avkoppling, arbete eller tillbakadragande i en privat miljö efter behov.  Audi urbansphere går från att vara en renodlad bil till en ”upplevelseenhet”, berättar Markus.

När passagerna i baksätet vill använda infotainmentsystemet gemensamt finns det en stor och transparent OLED-skärm som fälls ned från taket. På ”bioduken” kan de två passagerarna delta i en videokonferens tillsammans eller titta på film. Det går även att använda delade skärmar och när skärmen inte används ger den en klar sikt framåt. De båda separata sätena har integrerade säkerhetsbälten och en uppfällbar mittkonsol med vattenbehållare för att öka komforten.

https://www.youtube.com/watch?v=zHkxFGIvlfc

Bygger på kommande plattform

Konceptet bygger på Premium Platform Electric (PPE) vilken är Audis senaste plattform för elbilar. Den plattformen ska hitta in i Audis kommande modeller som man kommer visa upp från 2023 och framåt. Den sitter bland annat i kombikonceptet A6 e-tron.

Här sitter ett lågt placerat batteri mellan hjulparen med en kapacitet på 120 kWh. I konceptet driver batteriet två elektriska motorer som har en totalt effekt på 295 kW och en räckvidd på upp till 750 kilometer. PPE-plattformen bygger på en 800-volt arkitektur som ska kunna erbjuda snabbladdning med upp till 270 kW. På 10 minuter ska det vara möjligt att fylla på med 300 kilometer i räckvidd.

Även om konceptet antagligen har långt kvar till produktion så ger det oss en glimt av den kommande PPE-plattformen och möjligheterna den kan erbjuda.

I klippet nedan berättar Audi mer om konceptet:

https://youtu.be/ZgDpZNc7pJc
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.