Audis elbil kommer ladda snabbast

Audi e-tron prototyp i Geneve.

Sedan tidigare vet vi att Audis kommande elbil som börjar levereras under första kvartalet av 2019 får namnet E-tron. Vi vet också att den kommer få ett batteri på 95 kWh som ska räcka till 40 mil enligt den nya mer realistiska WLTP-körcykeln.

Nu har det också kommit nyheter om snabbladdningen på Audi och där kommer man vara snabbast på marknaden. Audi E-tron ska kunna laddas med likström på upp till 150 KW. Det kan jämföras med Teslas snabbladdare som laddar med upp till 120 KW.

Bygger omfattande nät

Förutsättningen är så klart att det finns laddstationer som kan leverera 150 kW. Där planerar dock Audi, i samarbete med BMW, Mercedes och Ford om att bygga ett eget nät som stödjer snabbladdning på den graden. 2020 ska det finns 400 sådana stationer i Europa, och minst 30 i Sverige.

Audi E-tron kan såklart också laddas “normalt”, med exempelvis en laddare hemma eller på en av många redan utbyggda stationer. Att ladda bilen fullt hemma med 11Kw från ett trefasuttag kommer ta ungefär 8,5 timmar. Snabbladdaren kommer kunna fylla på 80 av kapacitet på 30 minuter.

Stort intresse i Sverige

Sedan någon månad tillbaka rullar också ett gäng maskerade prototyper runt om i Europa för att testas riktigt ordentligt innan lansering. Trots ett pris från 800 000 kronor, och att bilen endast visats upp i kamouflerat utförande har fler än 300 förhandsbokat den i Sverige genom att lägga en deposition på 20 000kr.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.